Vård och omsorgsarbete 1 - 200p
Vad ska jag kunna?
Undervisningen i ämnet vård och omsorg ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
- Kunskaper om teorier och centrala begrepp inom vård och omsorg.
- Kunskaper om hur smitta och smittspridning förhindras.
- Kunskaper om det normala åldrandet fysiskt, psykiskt och socialt.
- Kunskaper om vård och omsorg i livets slutskede och omhändertagande efter döden.
- Förmåga att planera och utföra vård- och omsorgsuppgifter samt utvärdera den egna arbetsinsatsen. Kunskaper om hälso- och sjukvårdsuppgifter där delegering krävs.
- Förmåga att använda teknisk utrustning och tekniska hjälpmedel samt använda informationsteknik för information, kommunikation och dokumentation.
- Förmåga att kommunicera och samarbeta med andra samt arbeta på ett sätt som utgår från den enskilda människans önskemål och krav på stöd och hjälp i relation till biståndsbedömning eller vårdplanering.
- Kunskaper om arbetsmiljö samt om lagar och andra bestämmelser om arbetsmiljö.
- Kunskaper om lagar och andra bestämmelser inom vård- och omsorgsområdet samt om hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens organisation och ansvarsområden.
- Kunskaper om hälso- och sjukvårdens samt socialtjänstens historia och utveckling.
...
Vad krävs för att uppnå godkänt betyg i kursen?
E- nivå
Kunskapskrav
Betyget E
Eleven beskriver översiktligt innebörden av centrala begrepp inom vård och omsorg. Eleven redogör också översiktligt för hur smitta och smittspridning förhindras. Dessutom beskriver eleven översiktligt vad som kännetecknar normalt åldrande.
Eleven utför i bekanta situationer och i samråd med handledare vård- och omsorgsuppgifter på ett etiskt, estetiskt, hygieniskt och ergonomiskt sätt. I arbetet hanterar eleven i samråd med handledare apparater och tekniska hjälpmedel samt använder, i samråd med handledare och på ett patientsäkert sätt, informationsteknik för information, kommunikation och dokumentation. Eleven anpassar med viss säkerhet sin kommunikation till mottagaren och samarbetar med andra. Dessutom uppmärksammar eleven i samråd med handledare den enskilda människans behov och förutsättningar.
Eleven redogör översiktligt för hälso- och sjukvårdens samt socialtjänstens historia och utveckling.
När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med viss säkerhet den egna förmågan och situationens krav.